De tentoonstellingen Urgent Conversations: Athens–Antwerp en Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene zijn een samenwerking tussen het EMST en het M HKA, een theoretische en visuele dialoog tussen de werken uit de collecties van beide musea. Meer dan 70 werken worden samengebracht in 22 thematische clusters.

28.04.2017 - 07.01.2018        

M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

EMST, National Museum of Contemporary Art - Kallirrois Avenue & Amvr. Frantzi Str., Athens 11743

Spiritual Form

Stephen antonakos (c)image: National Museum of Contemporary Art (EMST), Athens
White Cube with Blue and Red Neon, 1982
Installatie , 93.98 x 91.40 x 91.40 cm

Vanaf het begin van de jaren zestig begint Antonakos neon te gebruiken – een materiaal dat nadien een toonaangevende rol zal spelen in zijn oeuvre. Het werk White Cube with Blue and Red Neon (1982) is een van de eerste werken die een verandering weergeeft in de manier waarop de artiest dit bijzondere materiaal gebruikt. Voor de eerste keer worden de neonbuizen op een dergelijke manier geplaatst dat ze niet zichtbaar zijn. Het omgevingslicht dat uit hun stralen ontstaat, zoals een aureool of een aura rond de contouren van een voorwerp, geeft het werk een spiritueel karakter. De artiest creëert zijn kenmerkende Panels-reeks uit de jaren tachtig op dezelfde manier – zoals het vierluik Remembrance, 1987-1989.

De plaatsing van het werk in de ruimte en de relatie tussen het werk en de kijker is uitermate belangrijk, zoals in de meeste werken van Antonakos.

 

Eleni Ganiti, EMST